Teollisuusneuvos Jorma Nokkala :

"Maalta löytyvät uudet yrittäjät"

Nokka-Tume Oy:n perustaja, teollisuusneuvos Jorma Nokkala korostaa maaseutua uusien yrittäjien syntysijoina. "Potentiaalisin yrittäjäaines löytyy tänä päivänä maaseudulta. Yrittäjäksi tullaan kasvatuksen ja positiivisten mallien kautta", toteaa Jorma Nokkala, joka on ollut aktiivisesti mukana Muuramen kunnan kehittämisessä todelliseksi yrittäjäkunnaksi.

nokkala.jpg (187121 bytes)

"Yrittäjä tekee asiat toisin - luovasti"

"Yrittäjä on taiteilija ja liikemies samassa persoonassa. Aina tarvitaan ammattitaito ja luovuutta.

Yrittäminen on tapa tehdä asiat toisella tavalla, kuten esimerkiksi minä tein kehittäessäni lannanlevittimen.

Laiskotti levittää lantaa käsipelillä, joten piti keksiä kone", kertoo Nokkala
sysäyksestä yrittäjäksi.

 

Nokkalan oma yrittäjäura alkoi vuonna 1967 Viitasaarella ja ensimmäiset tuotteet olivat lannanlevitin ja lumilinko. Vuonna 1970 yritys muutti Muurameen ja seuraavien vuosikymmenten aikana tuotanto laajeni maatalouspuolelta harvestereihin. Hydrauliikkasylintereiden sopimusvalmistusta hoitamaan perustettiin vuonna 1999 Pematic Oy.
Maatilan kylkeen 35 vuotta sitten syntynyt yritys on kasvanut isoihin mittoihin ja liikevaihtoa on vuodessa noin 30 miljoonaa euroa, josta lähes puolet tulee viennistä. Erinomainen esimerkki siitä, että pienestä alusta voi kasvaa merkittävä ja menestyvä yritys.

"Nöyryyttä ja rohkeutta"

Jorma Nokkala kuvailee yrittäjän persoonaksi, jossa yhdistyvät rohkeus uuden tekemiseen ja samalla aito nöyryys. On osattava kuunnella tarkasti asiakasta ja asiakkaan toiveita sekä ymmärrettävä asiakkaan ongelmia. Kun ongelmiin keksii pätevän ratkaisun, voi tuotekehitys alkaa.

Maaseutuyrittäjissä Nokkala näkee valtavan potentiaalista uutta yrittäjäainesta. Nokkala puhuu tuottajuuden muuttumisesta yrittäjyyteen ja korostaa, että sopimusvalmistus ja teollisuustuotanto ovat täysin mahdollisia uusia tapoja yrittää maaseudulla.

"Maaseudulla on sitä sisukkuutta, jota menestyvä yrittäjä tarvitsee. Kun on rohkeutta katsoa uusia keinoja laajentaa perinteistä maatalousyrittämistä, on myös uusia mahdollisuuksia. Ja jokaisella yrityksellä pitää olla eettiset arvot kunnossa sekä selkeät tavoitteet. Palvelussa pienikin yritys voi olla maailman paras, vaikkei olisi kooltaan maailman suurin."

Epäonnistumiset hyväksyttävä

Jorma Nokkala näkee epäonnistumiset normaaliin elämään ja myös yrittäjyyteen kuuluvina asioina. Niiden perusteella ei yrittäjää saisi tuomita, vaan antaa mahdollisuus uuteen alkuun.

"Suomeen pitäisi saada yrittäjän epäonnistumisten varalle esimerkiksi vakuutus, joka mahdollistaisi uudelleen aloittamisen. Kaikki tekevät virheitä, eikä yrittäjää saisi tuomita epäonnistumisesta liian ankarasti", toteaa Nokkala.

Artikkelin toinen osa julkaistaan seuraavassa numerossa.

Siinä käsitellään mm. tuotekehityksen haasteita, sopimusvalmistusta ja Muuramen kunnan "yrittäjyysihmettä".

(Teksti ja kuva: Sirkku Mikkonen) 

Takaisin etusivulle