Puupörssissä tehdään puukauppaa pian koko Suomessa

Tulevina vuosina jopa 15 prosenttia puukaupasta voidaan tehdä verkossa. MTK:n ja Metsäteollisuus ry:n käynnistämää "puupörssiä" eli Metsä-Sanomat-palvelua laajennetaan kevään aikana niin, että sen avulla voidaan tehdä puukauppaa koko maassa. Puupörssi lähti alunperin liikkeelle Satakunnasta. Runsaan vuoden verran on tukki- ja kuitupuukauppaa voitu käydä myös Etelä-Pohjanmaan, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen alueilla.

Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio tuli viime keväänä mukaan hankkeeseen, kun maanlaajuinen erikoispuukauppa käynnistyi. Metsä-Sanomat on palvelukokonaisuus, jota metsänomistajat ja metsäalan ammattilaiset voivat käyttää tiedonvälitykseen ja kaupankäyntiin.

Tähän mennessä verkkokauppoja on tehty useita satoja. Arvioidaan, että kolmen-neljän vuoden sisällä puupörssissä voitaisiin tehdä 10 - 15 prosenttia Suomen puukaupoista. Järjestelmä on kehitetty nimenomaan tulevaisuutta varten, kun omistus siirtyy yhä useammin kaupunkilaisille, joiden metsätilat sijaitsevat kaukana asuinpaikasta. Järjestelmän avulla metsänomistaja pyytää tarjouksia leimikoistaan ja päättää myykö itse vai jättää siitä toimeksiannon alueen metsänhoitoyhdistykselle. He voivat vastata myös ostotarjouspyyntöihin. Verkossa tehtävä kauppa ja juridisesti pätevä, kun kumpikin osapuoli hyväksyy sen. Varsinainen hankintasopimus tehdään vielä paperilla erikseen.

Takaisin etusivulle