Etusivu
Uunilämmitys on taloudellista ja kodikasta

Nykyaikaiset Suomessa valmistetut varaavat uunit, takat ja hellat ovat vuosikymmenien osaamisen ja kehitystyön taidonnäytteitä. Kun polttopuu on kuivaa ja lämmitys tapahtuu oikein, niin niiden hyötysuhde on 80-90 %, lämmönvarauskyky on korkea ja palaminen puhdasta. Sekä kaakeli- että vuolukiviuuneilla ovat nämä arvot likimain samat.

Tulisijan valinnassa on tärkeää tietää sen käyttötarkoitus. Uuneilla voidaan hoitaa koko talon lämmitys, jolloin säästää öljy- tai sähkölaskussa talon koosta riippuen jopa 4000-10000 mk vuodessa. Uunin säteilemä lämpö tuntuu miellyttävältä ja kodikkaalta. Uunin käyttö ruuanlaitossa, huonekaluna ja tunnelman luojana tuo merkittävää lisäarvoa. Polttopuu on kotimaista uusiutuvaa bioenergiaa, jonka oikea käyttö on ympäristöystävällistä eikä lisää kasvihuoneilmiötä.

 

Puun laatu ja oikea lämmitystapa tärkeitä

Uunilämmityksen onnistumisen kannalta on polttopuun laatu avainasemassa. Jokainen tietää, että veden polttaminen ei onnistu. Puun tulee olla kuivaa (kosteus alle 20 %) sekä pilkkeen läpimitan 4-10 cm. Vaikka märempikin puu palaa, palaminen ei ole puhdasta, hyötysuhde jää alhaiseksi ja tulisija nokeentuu.

Puun kuivatus tapahtuu parhaiten siten, että pilkkeet tai halot tehdään keväällä tai kesällä ja siirretään hyvin ilmastoituun liiteriin ennen syyssateita. Liiterin rakentaminen uunilämmitystaloon onkin tärkeä asia. Muutaman seuraavan lämmityskerran puut kannattaa tuoda sisälle lämpiämään ja kuivamaan. Jos puu on kylmä, sen pinnalle tiivistyy kosteutta ja siinä oleva vesi voi olla jäässä. Kylmän puun syttyminen vie enemmän aikaa ja kuluttaa enemmän sytykettä. Kylmän puun sytytys ja palaminen tuottaa myös haitallisia päästöjä ja nokeaa uunin sisäosia ja savuhormia.

Lämmitystavassa on tärkeää, että sytytyksessä käytetään kuivaa paperia, lastuja tai tuohta sekä pientä puumäärää. Sytytysvaiheessa osa ilmasta voi tulla arinan alta mutta heti syttymisen jälkeen arinailma voidaan sulkea, jos se on tehty mahdolliseksi. Palamiseen riittää oikein säädettynä uuniluukkujen ilmareikien kautta menevä ilma. Hiilloksen loppuunpalamista voidaan nopeuttaa arinailmalla. Uunin lämmitystiheys riippuu sen käyttötarkoituksesta, ulkoilman lämpötilasta ja lämmitysjakson pituudesta. Noudattamalla valmistajan ohjeita ja oman kokemuksen kautta löytyy jokaiselle sopiva käyttö- ja lämmitystapa.

 

Uunilämmitys kannattaa

Tehdasvalmisteinen varaava tulisija maksaa 10.000- 30.000 mk riippuen mallista ja koosta. Uunilämmitys tuottaa tunnelman lisäksi säästöä, jonka voi laskea itselleen palkaksi lämmitysajalta. Esimerkkilaskelmassa on 100 neliön omakotitalo, johon hankitaan 24.000 mk maksava varaava tulisija ja 5000 mk maksava hormi. Polttopuuta tarvitaan 9 p-m3 vuodessa. Vertailu on tehty sähkön aikatariffiin. Saneerauskohteissa on useimmiten hormi olemassa, joten investoinnin tuotto on suurempi. Mitä suurempi talo on, sitä suuremman säästön uunilämmitys tuo. Uuneja voi isossa talossa olla useita ja säästö jopa 10000 mk vuodessa. Uunin käyttö ruuanlaitossa tuo sille suoraa taloudellista lisäarvoa.

Polttopuun hinta

mk/p-m3 ( ostohinta ja/tai oma työ)

Investoinnin tuotto (%) Säästö vuodessa (mk)
Ei hintaa ( oma metsä) 16 4000
130 11 2800
250 7 1700

 

Kaakeli-, vuolukivi- vai paikalleen muurattu uuni

Suomi on tehdasvalmisteisten varaavien tulisijojen luvattu maa ja toimii esimerkkinä muille maille. Kolmen merkittävän valmistajan tuotteet ovat täysin kotimaisia. Kaikkiin tulisijoihin voidaan lisätä sähkövastukset, jotta lämmitys hoituu myös kotoa poissaollessa. Kermansavelta löytyy laaja kaakeliuunivalikoima. Kaakelit valmistetaan itse omassa keramiikkatehtaassa, jolloin asiakas saa omaan kotiin tai mökille räätälöidyn uunin. Vaaleat perusvärit ovat kaakeliuuneissa suosituimpia. Sisuselementit tehdään hyvin lämpöä varaavasta ja johtavasta keraamisesta massasta.

Tulikivi/Mittakivi ja Nunnanlahden Uuni valmistavat vuolukiviuuneja ja molemmilla valikoima on myös hyvin laaja. Tuotteita saa myös mittatilaustyönä. Ei pidä myöskään unohtaa ammattitaitoisten muurareiden tekemiä varaavia tiili- tai kivitulisijoja. Olipa valinta kaakeliuuni tai vuolukiviuuni niin samasta puumäärästä syntyy molemmilla sama määrä lämpöä. Käyttötarkoitus, sisustusratkaisut, ulkonäkö, puhtaanapidettävyys ja makutottumukset sekä myös hinta ratkaisevat lopullisen valinnan.

(Artikkelin kirjoittaja Keijo Mutanen on hallituksen puheenjohtaja Suomen Bioenergiayhdistys Ry:ssä ja kehitysjohtaja Kerman Savi Oy:ssä)

Kuvateksti: Kermansaven Johanna takkaleivinuuni, jossa leivinuunin luukku on vasemmalla keittiön puoleisella sivulla