Kalkkunanlihan kulutus kasvaa huimaa vauhtia

Järvi-Suomen Portti hakee 10-15 uutta kasvattajaa

 Kuluttajat ovat ottaneet omakseen kalkkunanlihan. "Kolmessa vuodessa kulutus on kymmenkertaistunut Suomessa ja kysynnän odotetaan myös kasvavan yhtä vauhdikkaasti. Seuraavien viiden vuoden aikana tarvitsemme ainakin 10-15 uutta kalkkunankasvattajaa", kertoo hankintajohtaja Kari Tillanen Järvi-Suomen Portilta.

 Vuonna 2000 startannut kalkkunabisnes on saanut hyvin ilmaa siipiensä alle. Juvalla ja lähialueella aloitti tuolloin 15 kasvattajaa ja tänä syksynä Järvi-Suomen Portti etsii uusia kalkkunankasvatukseen motivoituneita yrittäjiä.

"Kalkkunatuotteiden kysyntä ylittää reilusti tarjonnan. Tämä on suurten kasvumahdollisuuksien ala. Tänä päivänä suomalainen syö kalkkunatuotteita noin 2,5 kiloa henkilöä kohti. Uskon vahvasti, että suomalaiset tulevat lähitulevaisuudessa syömään kalkkunaa jo 4-8 kiloa vuodessa".

Tuotekehittelyssä mahdollisuudet

Tänä vuonna Suomessa tuotetaan lähes15 miljoonaa kiloa kalkkunanlihaa. Kari Tillanen arvioi määrän nousevan lähitulevaisuudessa 20 miljoonaan kiloon. Vertailun vuoksi: Ranskassa kankkunanlihaa tuotetaan 60 miljoonaa kiloa kuukaudessa ja ranskalaiset syövät määrästä 70 prosenttia. Kalkkuna on siis myös menestyvä vientituote.

"Kalkkunanlihan tuotekehitykseen pitää nyt panostaa. Näen siinä Suomessa suuria mahdollisuuksia", korostaa Tillanen.

"Oppisopimuskoulutusta"

Kalkkunabisnes on Suomessa uutta ja kasvatusoppia Järvi-Suomen Portilla on haettu maailman suurilta kasvattajilta Skotlannissa ja Britanniassa. Kylmiltään ei kasvattavaksi tarvitse lähteä, sillä Tillanen lupaa motivoituneille yrittäjäkandidaateille mahdollisuuden tutustua käytännössä hommaan.

"Viime talvena järjestimme yhdessä Juvan kunnan kanssa koulutustilaisuuksia kalkkunankasvatuksesta kiinnsotuneille. Vastaavia tilaisuuksia saattaa olla tulossa loppuvuodelle. Lisäksi Juvan kunta on todella hiebosti huomioinut kasvattajat järjestämällä lomittajille koulutusta kalkkunoiden hoitamisesta".

Vaatii uudet tilat

Jos kalkkunankasvatus alkaa kiinnostaa, edessä on lähes aina uusien tilojen rakentaminen. Kalkkunakasvattoman veroton kustannusarvio on 250 000 euron tienoilla. Kari Tillanen kehoittaa myös huomioimaan riskienhallinnan. Muutama kasvattaja onkin jo valinnut yritysmuodoksi osakeyhtiön, jossa voi olla mukana myös ulkopuolisia sijoittajia.

Järvi-Suomen Portti toimittaa untuvikot kasvattajille, jotka kasvattavat keskimäärin kolme erää vuodessa. Kalkkunat teurastetaan Juvalla – kukot 16-17 viikon ja kanat 12-13 viikon ikäisinä.

"Tuottajahinta on pysynyt melko vakaana ja elokuussa se oli ilman arvonlisäveroa 1,58 euroa kilolta. Kasvattaja tekee tulosta eläinten hyvällä ja huolellisella hoidolla, sillä ero hyvän ja huonon kasvattajan välillä on todella suuri", kertoo Tillanen.

Järvi-Suomen Portilla haetaan kustannustehokuutta kalkkunabisnekseen tutkimalla kalkkunahallin investointikulujen pienentämistä. Lupaava vaihtoehto on teräselementtien käyttö hallin rakenteissa betonin sijasta. "Tätä selvitämme ensi vuonna rakennettavissa pilottilaitoksissa", kertoo Tillanen.  

YHTEYSTIEDOT:

Hankintajohtaja Kari Tillanen, Gsm 040-530 7336
kari.tillanen@jarvisuomenportti.fi

Takaisin etusivulle