Jarmo Hämäläinen miettii jo kalkkunahallin laajennusta

 "Ensimmäiset viikot kriittisiä – hyvä hoito tuo tulosta"

Juvan Maivalassa kaksi vuotta kalkkunoita kasvattanut Jarmo Hämäläinen on tyytyväinen "uranvaihdokseen". Hymyä riittää, vaikka takana on lähes kolmen vuorokauden valvominen pikkukalkkunoiden kanssa. "Ensimmäiset kolme viikkoa ovat todella tarkkoja. Silloin tehdään kate kalkkunankasvatuksessa", selventää Hämäläinen.

Avomaavihanneksista hyppäys kalkkunoihin sujui jälkikäteen arvioiden hyvin, vaikkei alasta paljon tiedetty. "Kävin kyselemässä aiemmin aloittaneilta kasvattajilta, saako hommasta palkkansa. Samaan aikaan aloitti rakentamisen kaksi muuta yrittäjää, joten säästimme rahaa kimppaostoilla. Halli saatiin pystyyn vajaassa 5 kuukaudessa ja ensimmäinen erä poikaisia tuli sisälle 19.lokakuuta 2001", kertoo Hämäläinen.

Miten kalkkubisneksessä kulut muodostuvat?

"Hallin rakentaminen, koneet ja poikaset maksoivat yhteensä noin 336 000 euroa. Suurin kuluerä tulee ostorehusta, jota menee noin 42 000 eurolla kalkkunaerää kohti. Öljylämmitys vie öljyä 15 000 –20 000 litraa vuodessa SÄÄSTÄ RIIPPUEN. Erän onnistumisesta riippuen liikevaihtoa kertyy vuodessa 200 000 – 250 000 euroa", laskee Hämäläinen. Rehukulujen tasaamiseksi Hämäläinen syöttää linnuille omaa vehnää. Kuusiviikkoisille poikasille vehnää on 2 prosenttia rehun määrästä ja lopussa vehnän määrä nousee noin 20 prosenttiin.

"Ratkaisevaa hyvä ilmastointi"

Jarmo Hämäläinen toteaa suoraan, että kalkkuna on todella tarkka hoidon suhteen. Fuskata ei saa yhtään ja hoitajalla olisi hyvä olla nk. eläinsilmää huomioida kalkkunoiden tyytyväisyys. Hyvä ilmastointi on ehdoton ykkösjuttu.

"Linnuille pöly, kosteus ja ilmassa oleva ammoniakki ovat pahasta. Ilmastointiin kannattaa satsata ja itsekin olisi pitänyt laittaa kuusi ilmastointitorvea neljän sijasta".

Kolme ensimmäistä vuorokautta Hämäläinen käytännössä asuu poikasten tukena ja turvana hallissa. Selälleen pyörähtäneet poikaset nostetaan jaloilleen, vesikupit puhdistetaan ja lintujen hyvinvointia tarkkaillaan. Samalla linnut siirretään valaistuksella päivä-yö –rytmiin. Ensimmäiset vuorokaudet hallissa eletään kahden tunnin välein vaihtuvaa yö-päivärytmiä, mutta ensimmäisen viikon jälkeen linnuilla on 8 tunnin yö ja 14 tunnin päivä.

"Kalkkuna vaatii hyvää vettä ja vesikupit pitää puhdistaa useasti päivässä. Ensimmäiset kolme viikkoa ovat työläitä, sen jälkeen helpottaa", tietää Jarmo Hämäläinen. Kolmen ensimmäisen vuorokauden urakka on nostaa selälleen kaatuneet poikaset jaloilleen, koska ne eivät vielä pääse itse pystyyn.   Poikasilla hallissa on 75 prosentin kosteus ja kolmen ensimmöisen vuorokauden ajan tasainen 36 asteen lämpötila. Linnut ovat lämpötilassa hyvin tarkkoja, eikä lämpötilassa saa tulla yli puolen asteen suuruisia heittoja. Loppuvaiheessa hallin lämpötila on 15 astetta.

*************************************************

Jarmo Hämäläisen vinkit aloittaville kasvattajille:

 

YHTEYSTIEDOT:

Jarmo Hämäläinen,Tienhaaran tila, Gsm 050-340 8611

 

 Takaisin etusivulle