Etusivu






"Kasvetaan tulorahoituksella ja pienin askelin" sanoo teollisuusneuvos Einari Vidgren

Ponsse tähyää rapakon taakse ja miljardiluokkaan '

"Hitaasti ja pienin askeloin" on hyväksi havaittu tapa niin ravurien valmennuksessa kuin metsäkoneissakin. Pörssilistautunut Ponsse rakentaa lisätilaa ja panostaa jenkkimarkkinoille. "Kun tehdään itse metsätraktorit ja harvesterit 70-80-prosenttisesti valmiiksi ja kasvetaan tulorahoituksella, ovat jalat tukevasti maassa", sanoo Einari Vidgren.

"Mikähän lie ponsse se tuostakin tulee?" ihmettelivät kyläläiset Einarin ensimmäistä metsäkonetta, jota synnytettiin täydet yhdeksän kuukautta konepajan takanurkassa. Kierrätysosista rakentuvaa konetta verrattiin kylällä juoksentelevaan matalaan ja erikoisennäköiseen irtokoiraan, jota myös kutsuttiin Ponsseksi. Einari pisti huulenheittona tulleen nimen korvansa taakse ja nimesi kuin nimesikin valmistuneen koneensa Ponsseksi.

"Mikään ergonominen ihme se ei ollut, mutta kova ja tehokas metsässä", muistelee Einari ensimmäistä suunnittelemaansa Ponssea, joka on edelleen täysin työkunnossa yrityksen pihamaalla.

Urakoinnista rahat Ponssen kehitykseen

Jo 14-vuotiaana Einari muodosti syvän siteen niin hevosiin kuin metsään. Parivaljakko nuori poika ja hevonen tekivät savottaa ja uravalinta oli selvä. Aika siirsi hevoset harrastuspuolelle ja metsässä urakoitiin kahdeksalla koneella - siinä ajellessa syttyi ajatus tehdä parempi metsäkone. Kokemusta alalta riitti, rahaa uupui ja Kerassakin näytettiin punaista valoa rahoitustoiveille.

"Urakoin, jotta pystyin kehittämään Ponssea edelleen. Ei sitä alussa tarvinnut palkkapussista haaveillakaan", kertoo Vidgren.

"Veljen kuolema oli pahin paikka"

Yrittämisen filosofiaa ja elämän perimmäisiä kysymyksiä Einari on joutunut katsomaan kasvoista kasvoihin ehkä tiukimmin silloin, kun yrityksessä vahvasti mukana ollut velipoika menehtyi äkillisesti vain 44-vuotiaana.

"Se on ollut yrittäjänurani tiukin paikka. Kun siitä selvisin, seuraavat ongelmatilanteet tuntyivatkin jo helpommilta ratkaista. Hyvinä aikoina yrittäjällä riittää tuttuja ja ystäviä, mutta alkutaipaleella ja vaikeina hetkinä harvempi muistaa. Loppujen lopuksia yrittäjä on aina yksin omien päätöstensä kanssa", miettii Einari 31 yrittäjänvuotensa kokemuksella.

"Ensimmäiset kymmenen vuotta olivat todella kovia vuosia ja seuraavatkin kymmenen vuotta kovia vuosia. Yrittäjän elinehto on kyky tehdä kipeitäkin päätöksiä ja tehdä ne ajoissa".

"Omavaraisuus tärkeää"

Välitilinpäätös antaa odottaa Ponsselta kaikkien aikojen parasta tilikautta. Kasvun tekijöistä ja vahvuuksista Einari korostaa vahvaa omavaraisuutta. Omavaraisuusprosentiksi kirjataan 65-68 prosenttia ja tuotannossa se merkitsee sitä, että koneet tehdään itse 70-80 -prosenttisesti. Tänä vuonna valmistuu 208 metsäkonetta ja ensi vuonna 280 konetta. Kapasiteettipulaa auttaa 3000 neliön lisärakennuksen valmistuminen.

"Suuntaamme jenkkimarkkinoille, missä puunkorjuutekniikka on meitä vuosikymmenet jäljessä.

Viimeiset neljä vuotta ovat olleet Ponsselle voimakkaan kansainvälistymisen aikaa ja nyt vienti vetää 14 maahan. USA:n markkinoihin on ladattu suurimmat kasvuodotukset. Venäjän vakautumista odotetaan ennenkuin sinne lähdetään.

"Uutuus vuodessa sopiva tahti"

Einari kuuntelee herkällä korvalla urakoitsijoiden kokemuksia koneistaan. "Sieltä tulee erinomaisia vinkkejä koneen parantamiseksi, sillä urakoitsijat tietävät, mikä toimii metsässä ja mikä ei. Kun urakoitsija pärjää, valmistajakin pärjää".

Tuotekehityksen parissa työskentelee 10 prosenttia työvoimasta. Työvoimapulasta Einari toteaa, että ammattitaitoisista on pulaa, mutta hyvämaineiseen taloon on ainakin toistaiseksi tulijoita riittänyt.

"Yksi uutuus esitellään vuodessa ja silloin ehtii testata riittävästi. Viimeiset kolme vuotta ovat olleet meille hengästyttävää aikaa, kun on esitelty viisi uutta mallia."

Bowlin For Dollars valmistautuu Ruotsissa Elitloppetiin 1999

"Hyvä suku tekee hevosesta kiinnostavan"

Rapakon takaa löytynyt mustanpuhuva ori Barbo Assasin on edelleen Einari Vidgrenin elämän hevonen. Ei nopein, ei rahakkain, mutta muistorikkain. Nyt Barbon kavionjäljissä Einarin tallissa asustaa nelivuotias tulevaisuudenlupaus Bowlin For Dollars, jolla tähdätään tosissaan vasta ensi kauteen.

"Hyvä suku saa minut kiinnostumaan hevosesta. Kun hvyäsukuinen menestyy kilpaurilla, se tekee yleensä vähintään yhtä hyvän uran siitoksessakin. Tosin poikkeuksiakin on, kuten aikoinaan hankkimani Bonefishin täysveli World Record, jonka uran pilasi uskomattoman vaikea luonne".

Bowlin For Dollars on jo hyviä näyttöjä ja hirmuajan jenkeissä juossut lupaus, jota valmennetaan ja kilpailutetaan säästeliäästi. "Dollari nähdään radoilla vielä 8-9 -vuotiaanakin ja polvivaivatkin alkavat olla takana päin. USA:sta tuodut hevoset pitävät yleensä Euroopassa välivuoden ja tuloksia alkaa tulla vasta seuraavana vuotena ja siksi tähtäämme Dollarin kanssa ensi kevään Elitloppetiin. Meillä ei ole kiirettä Dollarin kanssa".

Oriin tuleva siitosura kiinnostaa Einaria eritoten. Varsoja orilla ei vielä ole, mutta syksyllä pakastetaan ensimmäiset kallisarvoiset spermaerät. "Astutus- ja varsamaksuja ei ole vielä päätetty", kuittaa Einari kyselyt varsa-Dollarien hinnoista.

Metsässä lepää hevosenkin sielu

Jenkeissä nuoret ravurinalut valmennetaan pelkästään radalla, mikä väsyttää monet ravurit jo 3-4-vuotiaina koko puuhaan. Jo Barbon kanssa Einari huomasi, miten meneväksi hevosen saa monipuolisella valmennuksella.

"En usko pelkkään ratavalmennukseen. Metsälenkeillä hevosen mieli säilyy virkeänä ja ura jatkuu pidempään. Dollaria valmennetaan tavanomaisesti, eikä saunaa tai muita poppakonsteja ole käytety".

KUVA: "Ponssella panostetaan jatkuvaan tuotekehitykseen", korostaa Einari Vidgren.

HEVOSKUVA: Kun ravurilla on hyvä suku, Einari Vidgrenin kiinnostus herää. "Kilpailu-uran jälkeen hyväsukuisella riittää kysyntää siitoksesa". Sadekeli pilasi Bowling For Dollarsin ensivisiitin St.Michelissä, mutta oriin tavoite onkin asetettu ensi kevään Elitloppetiin.

Sirkku Mikkonen