Etusivu


Pinomäeltä Pika Combi-Trac

Pika Combi-Trac on S.Pinomäki Oy:n vaihtoehto korvata perinteinen kahden koneen ketju yhdellä koneyksiköllä. Pienet pintapaineet säästävät juuristoa tuhoilta.

Pika Combi-Trac on yhdistelmäkone, jossa ohjaamo sekä kuormaaja kääntyvät vaakatasossa 340 astetta ja kallistuvat 14 astetta. Koneen automatiikka pitää ohjaamon suorassa ajon aikana. Kantavuutta Combi-Tracilla on 10 000 kiloa ja Perkinsin 1006-6 moottorista löytyy tehoja 153 hv. Kuormaaja on ympäripyörivä ja sillä on ulottuvuutta 10 metriä.

KUVA: S.Pinomäki Oy korvasi kahden koneen ketjun Pika Combi-Trac -koneyksiköllä. Lannoitus tuottaa jopa 20 prosentin reaalikoron

Bruks valmistaa CBI Magnum Force -murskat
Ruotsalainen Bruks Mekaniska Ab valmistaa lisenssillä CBI Magnum Force -murskat Euroopan alueelle. Magnum Forcella murskattavaksi sopii hyvin monenlainen materiaali purkujätteestä kuormalavoihin, ratapölkkyihin, kantoihin, huonekaluihin ja hakkuutähteeseen saakka. Monikäyttöisen Magnum Forcen markkinoinnin hoitaa Suomessa Rauno Yrttiaho Oy Ab.
Patu 405 RH kouraharvesteri sopii myös maataloustraktoriin
Keslan markkinoille tuoma uusi kouraharvesteri Patu 405 RH soveltuu hyvin myös maataloustraktoriasennukseen. Jo neljän tonnimetrin nosturissa voi olla reilusti yli 6 metrin ulottuvuus.
Maataloustraktoriasennuksissa pienin suositeltava traktorikoko on 85-90 hevosvoimaa. Harvesterin pumppuyksikkö asennetaan traktorin nostolaitteeseen. Yksikössä on yhtenä kokonaisuutena 140 l/min tuottava säätötilavuuspumppu, paine- ja paluusuodattimet, öljysäiliö ja harvesterin paineistusventtiili.
Patu 405 RH:n kaato-ote on hyvin pitävä ja kaatohalkaisija on 40 senttiä. Ylisahauksen estin estää laippaa menemästä rungon ohitse ja näin laipan kiinnijuuttumisriski on pienempi. Patulle on jo tulossa "isoveli" patu 505 RH.
PUNAINEN KOURA KUVA: Patu 405 RH:n rakenne on kompakti. Saha, mittarulla ja sylinterit huolletaan alakautta ja koko venttiiliryhmä sekä sähkökytkennät ovat suojakopan alla harvesterin yläpuolella.
Uusi rumpuhakkuri hakkuutähteille
Heinolan Sahakoneet Oy on kehittänyt traktorikäyttöisen rumpuhakkuri TT-97RMT:n hakkuutähteiden laadukkaaseen haketukseen. Koeajot osoittivat, että hakkuri tuottaa 30-60 irtokuutiota energiahaketta tunnissa.
Uusi rumpuhakkuri hakettaa niin latvukset, oksat kuin harvennusrungotkin laadukkaaksi energiahakkeeksi. Ensimmäinen proto valmistui keväällä ja lokakuussa valmistuvat seuraavat hakkurit. Hakkeen puhallustehoa voidaan säätää ja hakkeen suuntausta ohjata. Uudet ratkaisut helpottavat teränvaihtoa sekä muuta huoltoa ja lisäävät tehokasta tuotantoaikaa. Hakkurin rummun halkaisija on 900 mm, syöttöaukon leveys 700 mm ja syöttöaukon korkeus 400 mm.
ORANSSIN KONEEN KUVA: Rumpuhakkuri TT-97RMT:n koehaketuksissa käytettiin sekä 140 hv:n että 190 hv:n traktoritehoja, jotka osoittautuivat riittäviksi hakkuutähteiden haketukseen.
Uutuus-Terri harvennuksille
Mateko Oy tuo markkinoille uutuuskone Terri-telamaasturin nimenomaan nuorten metsien kunnossapitoon. Yhteistyössä Mefor Oy:n kanssa Terristä on kehitetty yksioteharvesteri, joten harvennushakkuu ja puutavaran lähikuljetus hoituvat samalla koneella.
Mefor Oy:n valmistama AM 240 harvesterikoura painaa 230 kiloa ja suurin kaatoläpimitta on 25 senttiä. Terri ATD on muutettavissa ajokoneesta hakkuukoneeksi noin puolessa tunnissa. Koneessa on MOWI 2046-liikeratakuormain.
KUVA: Terri ATD muuttuu ajokoneesta hakkuuyksiköksi puolessa tunnissa.
Valmet Maxi ensiesittelyssä Metkossa
Tehokkaampi ajoneuvotietokone tarkemmalla näytöllä
Kajaanilainen ajoneuvotietokoneisiin erikoistunut Sunit Mobile Oy lanseeraa Metko 98 -näyttelyssä neljännen sukupolven ajotietokoneen yhteistyössä Sisu Logging Oy:n kanssa. Valmet 921:ssä esiteltävä uutuus on tuplasti edeltäjiään tehokkampi. Erityishuomiota on kiinnitetty näyttöön, joka on nyt isompi 12.1-tuumainen ja aikaisempaa huomattavasti tarkempi.
Sunit Mobile Oy:n toimitusjohtaja Eero Suutari kertoo uuden Maxin hyppäävän tehokkuudessaan uuteen luokkaan. "Näyttö on SuperVGA-pohjainen ja 12.1-tuumainen, prosessorista löytyy potkua 300 megahertziä ja paketissa on kaikki muukin tarpeellinen CD-ROM -asemaa ja kirjoitinta myöten." Lisäksi Maxissa on tietoliikenneyhteydet ja kuljetuksen ohjausjärjestelmä, tulostin sekä GPS-paikannusta ja sitä korjaava RDS-korjaussignaali. Näin hakkuukoneen sijainti pysyy reaaliajassa 1-2 metrin tarkkuudella.
Näytöllä silmä lepää
Uutuus-Maxi on suunniteltu pitkälti käyttäjien toiveita kuunnelleen. Suurempi ja tarkempi näyttö kertovat sijainnin varmasti ja helposti olosuhteista riippumatta.
- Auringonpaisteessa ja toisaalta pimeässä näytöltä vaaditaan paljon. Maxissa on taustavalo 300 candelaa, kun se normaalissa toimistoPC:ssä on vain 70 candelaa. Maxin näyttö mukautuu hyvin niin kirkkaisiin kuin pimeisiinkin työolosuhteisiin.
Lokakuulla myyntiin
Metkossa esitellään Maxin protoversio ja ensimmäiset Maxilla varustetut hakkuukoneet tulevat markkinoille lokakuulla. Uuden ajotietokoneen veroton hinta tulee olemaan varustetasosta riippuen 40 000 -50 000 markkaa.
- Tavoitteena on myydä uutta Maxia ensi talven aikana 150-200 kappaletta, arvioi toimitusjohtaja Eero Suutari.
KUVA: Metkossa esitellään uuden sukupolven tuplasti tehokkaampi ja suuremmalla näytöllä varustettu Valmet Maxi -ajotietokone Valmet 921.ssä.