Etusivu


Jari Sarasvuo valmentaa löytämään paremman huomisen

"Usko itseesi - se ratkaisee paljon!"

"Rohkaistukaa uskomaan itseenne". Näin kiteyttää paremmasta huomisesta luennoiva ja kirjoittava yrittäjä Jari Sarasvuo. Mies on iskenyt 90-luvun filosifian ytimeen: kuinka tulla onnelliseksi, tehdä muutos omaan elämään ja vieläpä ansaita hieman nykyistä enemmän maallista mammonaa.

Meitä suomalaisia koettelee nyt usko-kriisi. Moraali, etiikka ja vanhat kunnon filosofit ovat jälleen kovassa nousukurssissa. Olemmeko unohtaneet totaalisesti, kuinka ollaan onnellisia? Pöydälle heitetään kovat kortit: meillä on yksi elämä ja voimme itse vaikuttaa siihen, kuljemmeko sen hymyillen vai itku kurkkua kuristaen. "Oivallus on tärkeää", vakuuttaa Sarasvuo jokaisella luennollaan. Oivallus siitä, että elämä on omissa käsissä. Oivallus siitä, että voimme todellakin vaikuttaa asioihin.

"Minäkin pelkäsin"

Sarasvuolla on pokkaa tehdä se, mihin harvempi pystyy. Kohtaamaan oman pelkonsa ja tunnustamaan parin sadan ventovieraan kuulijansa edessä pelkäävänsä. Pelko on normaalia ja se itse asiassa vauhdittaa ihmisen tietä muutokseen, pohdiskeluun ja parempaan huomiseen.

- Pelkäsin puhua uskosta ihmistä suurempaan. Pelkäsin nimenomaan sitä, miten tämä viesti vastaanotetaan, sanoo Sarasvuo ja jatkaa tarkoittavansa nyt uskolla sitä, että on olemassa meitä kuolevaisia ylempi taho. Jollekin se voi olla esimerkiksi kommunismi, toisille Jumala ja kolmansille uskoa ylempään johdatukseen.

- Ihminen voi pahoin, ellei hän elä uskosta. Ilman uskoa ei uskalla heittäytyä intohimoon. Intuitio johdattaa sinua, jos osaat herkistyä kuuntelemaan.

"Heikkous on vahvuutta"

Sarasvuon elämänenergia on saanut lisälatauksen uskosta ja hengellisestä voimasta. Kuten Sarasvuo itse asian määrittelee: kyky tuntea yhteyttä maailmankaikkeuden kanssa, kyky uskoa ja luottaa johonkin itseään ja omaa viisauttaan suurempaan".

- Oma pelkoni vaikeutti alussa puhumista uskosta ihmistä suurempaan. Mietin, leimataanko minut nyt hupsahtaneeksi. Toisin on kuitenkin käynyt. Heikkous ja pelko kääntyivät lopulta vahvuuksiksi. Olenkin täysin vakuuttunut, että ihminen voi pahoin, ellei hän elä uskosta.

"Ole täysipäinen suorituksissa"

Työssä väsyminen ja burnout ovat aiheita, jotka vakavoittavat Sarasvuon. Kipeä ja arka aihe, jota ei oikein uskalleta käsitellä. Kukapa nyt kehtaisi tunnustaa väsyvänsä työssä? Pelko omasta heikkoudesta ja riittämättömyydestä saa vaikenemaan. Joka viides suomalainen on vakavasti väsynyt - edessä tikittää pelottava pommi.

- Liika velvollisuudentunto voi suorastaan tappaa. Työ pakkomielteenä on kulkemista haudan reunalla, painottaa Sarasvuo.

- Jos heräät aamulla aina vain väsyneempänä, et ehdi yön aikana palautua. Kysy itseltäsi, mitä teet nyt väärin. Laske rasitustasoasi ja luovu liiasta velvollisuudentunteesta. Opettele sanomaan "ei". Opettele lepäämään myös työssä. Päiväunet ovat erinomainen keino lisätä energiaa, kertoo itsekin päivänokosia harrastava Sarasvuo.

"Aloita ihmissuhteista"

Jos todella haluaa elämänsä kuntoon, Sarasvuo kehoittaa aloittamaan ihmissuhteista. Ihminen on nimittäin laumaeläin, joka voi pahoin yksin. Burnout johtuu usein siitä, että ihminen kokee olevansa aivan yksin.

- Rakentavat ja rakastavat ihmissuhteet ovat elinvoiman alkutekijöitä. Jokainen tahtoo olla rakastettu ja kuulla hyviä sanoja. Kannattaa muistaa, että kaikki se hyvä, mitä meillä on, on peräisin muilta ihmisiltä. - Tärkeintä on saada toinen ihminen paremmalle tuulelle kuin hän oli tullessaan luoksemme. Kuuntelemisen taito on liian usein unohdettu taiteenlaji, joka on korvaamaton ihmissuhteissa.

"Raha on seurausta"

Rahasta puhuva Sarasvuo saa kuulijan höristämään korviaan. Jokohan nyt filosofi paljastaa todelliset karvansa ja ylistää kapitalismin huippuunsa - tai ainakin paljastaa kultaisen jipponsa tuhatlappusten virran kääntämiseen omalle pankkitilille? Vaikka aineellinen hyvinvointi istuu sitkeästi Sarasvuon julkikuvassa, aatteellinen puoli ei sanoissa repsahda.

- Ota selville, mikä on ihmiselle ja itsellesi todella arvokasta. Tuota sitä täydestä sydämestäsi ja raha on seurausta tästä kaikesta.

Sarasvuo kehoittaa jokaista haastamaan itsensä ja menemään sosiaalisiin tilanteisiin. Palkkajohtajiin viitaten Sarasvuo toteaa, että suuri palkka tulee siitä, että olemme valmiita kohtaamaan ongelmia, joita keskinkertaiset eivät halua kohdata.

- Pitää tietää, mitä haluaa. Sitten on todella haluttava sitä ja toimittava. On myös oltava intohimoisen kärsivällinen ja koko sydämestään mukana siinä, mitä tekee. Hyvä bisnes perustuu siihen, että asiakas on aina sosiaalisessa hierarkiassa korkeammalla kuin myyjä. Tämä siksi, että ihmisillä on aina nokkimisjärjestys ja sitä myös käytetään.

- Todellinen sosiaalinen suuruutesi tai pienuutesi paljastuu siinä, miten käytät valtaa ja kohtelet heikompiasi. Auttaminen on myönteistä vallankäyttöä.

Pahoinvointia ja kateutta

Kateus on asia, jota Sarasvuo ei ymmärrä. Kateus kuihduttaa pahiten elinvoimaa, eikä se jätä mitään käteen sen paremmin kadehtijalle kuin kateuden kohteelleekaan.

- Monesti ajatellaan, että minun pahoinvointini johtuu naapurin hyvinvoinnista. Mitä enemmän mietimme, mitä toinen saa, sitä köyhempiä olemme. Lamakin johtuu siitä, että suomalaisessa kulttuurissa on kiellettyä voida hyvin.

Intohimoa ja katastrofeja

Työnsä kanssa kamppaileville Sarasvuolla on hyvä neuvo. Tunnusta se, missä olet hyvä. Kehitä sitä, missä olet huono.

- Keskittymällä intohimoisesti johonkin on myös mahdollisuudet kehittyä todella hyväksi. Jokaisella meistä on jokin alue, jossa olemme hyviä. Jokainen meistä on piilevä nero.

Sarasvuo sanoo suoraan, ettei itse ole erityislahjakkuus missään ja koulussa hän oli "vallan surkea". Eväät totaaliseen epäonnistumiseen olivat siis kasassa, mutta toisin kävi.

- Täytyy myöntää, että kaikki, mitä olen elämässäni ethnyt, on aina alkanut suurella katastrofilla. Toimittajan urani alussa kolme ensimmäistä lehtijuttuanikin kirjoitti tyttöystäväni.

Uskallatko olla onnellinen?

Onnellisuus on olotila, joka monesti tuntuu olevan kaukana ja saavuttamattomissa. Sitä kun ei voi ostaa automarketista tyylillä "kilo onnellisuutta ja litra mukavaa oloa". Sarasvuo sanoo onnellisuuden olevan ennenkaikkea valinta. Elämän tarkoitus on olla onnellinen, mutta monet ihmiset eivät uskalla olla onnellisia.

- Kun opit tuntemaan olosi varmaksi, ryhdyt myös todellisiin toimenpiteisiin muuttaksesi olosuhteita, joissa olet. Otat elämäsi haltuun ja osaat antaa tietoisesti anteeksi sinua loukanneille ihmisille. Myönteinen käytös kuitenkin jättää sinut kiusaajaasi vahvemmaksi ja se kuivaa kielteisen tunteen.

Myönteisten tunteiden tunteminen kielteisessä tilanteessa on haastava ja arvostettu taito. Rakkaus on myös taito, johon on kasvettava. Sarasvuo alleviivaa kiittämistä - muista aina kiittää, kun olet jotain saanut.

Sirkku Mikkonen

KUVA: Tytär sanoi Sarasvuolle: "Isä, olet tosi hyvän näköinen." Ja isä vastasi: "Niin sinäkin". Tähän pikkutyttö totesi pää kallellaan - "mä tiedän sen". Eli jokainen meistä tarvitsee kuulla edes joskus hyvän sanan ja kehumisen.

KUVA: "Kun asiat alkavat takuta, eikä työ suju, hidasta vauhtiasi. Muista, että leikkivä ihminen jaksaa parhaiten ja tekee silloin myös parhaat suorituksensa", muistuttaa Jari Sarasvuo.